Lya Groenewoud uit ’t Lage van de Weg

Waar kom je vandaan?

Ik ben geboren in Uithuizermeeden en opgegroeid op ’t Hogeland. Ik heb een heel fijne jeugd gehad door de ruimte in mijn omgeving en natuur dichtbij waardoor ik echt een natuurmens ben geworden. Mijn moeder stimuleerde dat enorm, liefde voor de natuur is me met de paplepel ingegoten.

Waar wil je naar toe?

Ik vind het belangrijk dat er voor iedereen een plek is op ’t Hogeland, dat er naar iedereen geluisterd wordt, dat je mensen in hun eigen kracht zet, dat je probeert alles zo te ondersteunen dat iedereen aan zijn trekken komt. Ik vind het vooral belangrijk om op te komen voor die mensen die het zelf niet redden. Dat breng ik onder meer in de praktijk door actief te zijn voor Stichting Leergeld.

Waar mag ik je ’s nachts voor wakker maken?

Voor een concert van Muse. Ik ben lid geworden van de fanclub om aan kaartjes te komen. Waar maar een kaartje te krijgen is gaan we heen, zelfs al is het in Milaan.

Heb je nog tijd voor hobby’s?

Kijk maar om je heen (een prachtige tuin). Ik vind dat je goed moet zorgen voor mensen, maar ook zeker voor dieren en de natuur. Dat begint bij jezelf. We verbouwen op biologische wijze groenten. In de siertuin staan veel bloemen voor insecten. Als iedereen zijn eigen kleine stukje wereld op een goede manier bebouwt kom je met z’n allen een stapje verder.

Is er leven na de dood?

Nee.

Groen of links?

Er bestaat geen keuze op dit niveau. Er is altijd een samenhang, het een mag het ander niet uitsluiten, en dat hoeft ook niet. Groen en links kunnen prima samen. Groen én links wil ik.

Waarom zouden Hogelandsters op jou moeten stemmen?

Omdat ik strijdvaardig ben waar het gaat om de omgeving waar de Hogelandsters in wonen, het landschap, alles op het gebied van natuur en cultuur. Daar ben ik dan groen en minder links (lacht).

Hoeveel zetels gaan we halen?

Ik ga uit van 4.

Verder nog wat?

Ik hoop niet dat onze provincie zo ver gaat om katten verantwoordelijk te houden voor de teruggang van de biodiversiteit bij bijvoorbeeld weidevogels. Het is voor mij een grote ergernis dat andere provincies inmiddels overgaan tot het afschieten van katten.