Door Ronald de Haan op 9 januari 2023

Politiek geeft Energie!

Het afgelopen jaar is een bijzonder jaar geweest. Ik heb meegedaan aan de gemeentelijke verkiezingscampagne en stond als nummer 8 op de verkiezingslijst van PvdA het Hogeland. Als fractie hebben we een uitstekend resultaat behaald, 2de partij van het Hogeland. Door de verkiezingsuitslag ben ik in de steunfractie terecht gekomen. Een passende uitslag voor mij omdat ik juist de komende 4 jaar de gemeentelijke politiek wil ontdekken.

De eerste 9 maanden zitten er nu op. Tijd om weer eens van mijzelf te laten horen. Want als steunfractie lid sta ik niet in de frontlinie maar kijk ik op de achtergrond mee en vul ik aan waar het gewenst is. Dat betekend niet dat het alleen kijken is. Ik draai actief mee in de fractie(vergaderingen), ga op werkbezoek en/of organiseer deze, en daarnaast ga ik naar alle raadsoverleggen en raadsvergaderingen. Wekelijks ben ik als steun fractielid zo’n 10 tot 12 uur per week hiermee bezig. Hierdoor ontdek ik steeds meer hoe de gemeentelijke politiek werkt, welke thema’s er toe doen en wat ervoor nodig is om invloed te hebben op het gemeentelijke beleid.

In de afgelopen maanden heb ik de organisatie van de gemeente leren kennen. Het college en de raad zijn het bestuurlijk orgaan van de gemeente. De directie en het ambtelijk apparaat is het uitvoerend orgaan van de gemeente. College en het ambtelijk apparaat legt verantwoording af aan de raad. Daarnaast ontwikkeld het gemeentelijke apparaat nieuw beleid waarop je als gemeenteraad kritiek en feedback kunt geven wat uiteindelijk leidt tot nieuwe beleidsvoorstellen. Als coalitie partij ga je vaker mee in het nieuwe beleid omdat in het coalitieakkoord is afgesproken hoe het beleid er uit moet komen te zien. De oppositie partijen proberen via verschillende wegen het beleid zo te beïnvloeden zodat ook hun achterban gehoord wordt.

Link 1 Verkiezingsprogramma 2022-2026 PvdA het Hogeland

Link 2 coalitieakkoord gemeente het Hogeland.

Dit alles geeft een bijzondere dynamiek waardoor je de organisatie, de verschillende partijen en de personen er achter leert kennen en ook gaat waarderen. De griffie bijvoorbeeld, een groep mensen die alle raadsvergaderingen/overleggen en informatie bijeenkomsten zo goed mogelijk proberen te organiseren. En raadsleden en steunfractieleden hier zoveel mogelijk in meenemen. De gemeenteraad en de verschillende politieke partijen die hierin actief zijn wordt over het algemeen ook bevolkt door mensen die vanuit hun ideaal en vol passie in de raad zitten. Wat ik mooi vind om te zien is dat er op heel veel punten binnen de gemeenteraad wel overeenstemming is. Of je nou van de PvdA het Hogeland bent of van bijvoorbeeld lokaal Sociaal, ieder wil uiteindelijk het beste voor het Hogeland en zijn inwoners. Echter hoe dit ingevuld wordt levert vaak discussie op. Vanuit de PvdA het Hogeland proberen we dit vaak via sociaal democratische wegen te bereiken. Andere partijen via hun idealen en kernpunten. Hierdoor ontstaan er vaak compromissen of wordt helder dat je toch anders tegen zaken aankijkt en dus een democratische stemming de doorslag moet geven welke koers de gemeente vaart.

Doordat ik de politiek en de gemeentelijke organisatie steeds meer en beter leer kennen wil ik in 2023 actiever in de raadsoverleggen zijn om op deze wijze het politieke spel onder de knie te krijgen. Dit ga ik doen door op thema’s een verdiepingsslag te maken en binnen de raadsoverleggen inhoudelijk mee ga discussiëren over thema’s. Daarnaast zit ik in de gelukkige positie dat ik mag leren en meekijken bij 4 door de wol geverfde fractie genoten. Janny, Jaap, Han en Roelf, dank hiervoor. Door jullie kennis en inzichten kan ik blijven groeien en ontwikkelen en blijft de lokale politiek me energie geven i.p.v. dat deze groei me energie kost.

Ik heb dus ambitieuze politieke voornemens voor 2023 en ik hoop dat ik me door kan blijven ontwikkelen. Mocht je vragen/opmerkingen hebben of wil je een keer met mij in gesprek ik de Hogelandster politiek? Laat het me weten via een DM of via 06-25092822.

Ronald de Haan

Ronald de Haan

Ronald de Haan (47), Baflo Ronald is een daadkrachtig uitvoerder van allerlei acties en activiteiten in het jongerenwerk. Als zelfstandig jongerenwerker timmert hij stevig aan de weg in Het Hogeland. Zijn ervaring is dat mensen het belangrijk vinden zich gesteund te voelen als zij verantwoordelijkheid en initiatief nemen. Vanuit die ervaring wil hij zich inzetten

Meer over Ronald de Haan