29 februari 2024

Hanke Bruins Slot

Afgelopen zondag keek ik naar Buitenhof, zoals elke zondag trouwens. Het eerste vraaggesprek was met Hanke Bruins Slot, demissionair minister van Buitenlandse Zaken, lid van het CDA. Deze vrouw was me al vaker opgevallen. Ze komt op mij over als een integer persoon die weet waar ze het over heeft en gewetensvol en met plichtsbesef haar taak verricht. Die eigenschappen kom je wel meer tegen in gereformeerde kringen; ere wie ere toekomt. Wat zij ook uitstraalt is discipline, maar dat is niet gek bij iemand die als officier in een hoge functie bij de landmacht diende.

Het gesprek ging over Oekraïne. Haar opstelling, maar vooral haar inhoudelijke opvatting sprak mij aan. En een kraakheldere stellingname over wat ons te doen staat in deze affaire. Echter meer nog dan haar verhaal over het wat en hoe van die oorlog werd mijn aandacht getrokken door haar persoon. Bij CDA-ers heb ik als natuurlijke reactie: “Uitkijken, je kunt zo belazerd worden met een roomse of gereformeerde streek”. Ik betrapte me erop dat bij Bruins Slot dat alarm niet wordt geactiveerd. Ik had al eerder iets van dat deze vrouw te vertrouwen is en dat je afspraken met haar kunt maken. En als je haar een hand geeft dat je je vingers niet hoeft na te tellen.

Bij het CDA loopt er nog zo een rond, vind ik. Dat is die nieuwe fractievoorzitter/partijleider, Henri Bontenbal. Als ik die man zie en hoor komt dat bij mij zodanig oprecht en geloofwaardig over dat ik denk dat je als PvdA/GroenLinks zaken moet kunnen doen met een CDA waarin mensen als Bontenbal en Bruins Slot de toon zetten. Lijkt mij de moete waard om te onderzoeken.

Misschien liggen de sociaaldemocratie en de christendemocratie wel dichter bij elkaar dan de wederzijds groeide historische afkeer toelaat te denken. Ik denk dat er ruimte is voor een initiatief om dat eens met een open mind en mond onder ogen te zien. Uiteindelijk hebben beide stromingen dezelfde wortels in christendom en verlichting. Ik denk dat je met mensen als Bruins Slot en Bontenbal een heel eind moet kunnen komen.

Politiek is per slot van rekening gewoon mensenwerk; het moet klikken, anders werkt het niet. Maar eens proberen?

Den Andel, 27 februari 2024,

Bert Dijksterhuis.