Door Mädi Cleerdin op 19 oktober 2021

Raadsvergadering 13 oktober

Agenda

  1. Opening en mededelingen
  2. Vaststellen agenda
  3. Vragenuur
  4. Besluitenlijst
  5. Ingekomen stukken

Besluitvorming hamerstukken

  1. Lokaal PvA versterking
  2. Visie en uitvoeringsplan R&T
  3. Bestemmingsplan Robbenplaat
  4. Taakstelling investeringen openbare ruimte

Besluitvorming bespreekstukken

  1. Bestemmingsplan agro-logistieke weg Warffum

In het raadsoverleg kwamen maar liefst 4 insprekers aan het woord, zij spraken allen hun grote zorgen uit over de aanleg van de agro-logistieke weg. Daarnaast zijn er 13 zienswijzen ingediend o.a.  door ProRail en Vereniging Dorpsbelangen Warffum en Onderdendam.

Zorgen zijn geuit over extra verkeersoverlast in Onderdendam, creëren van sluiproute, onveilige situatie voor fietsende schooljeugd, aantasting beschermd dorpsgezicht, aantasting van de hoge archeologische waarde van het gebied en verschuiven van het verkeersprobleem.

Er werd door dhr. Ader een suggestie gedaan om eerst de herinrichting van de Oosterstraat aan te pakken, kijken naar welke mogelijkheden er zijn om het zware verkeer qua snelheid af te remmen en de algehele verkeersveiligheid dusdanig te verbeteren. Want, er blijft hoe dan ook zwaar bestemmingsverkeer door de Oosterstraat bestaan.

Wij zijn zeer kritisch geweest tijdens het raadsoverleg, we hebben onze vragen gesteld en onze zorgen geuit.

Onze PvdA-fractie heeft zich ook hardop afgevraagd, waar staan we nu, welke keuzes zijn verstandig om op dit moment te maken, gezien de beperkte financiële middelen en het achterstallige onderhoud van onze gemeente? We kunnen het geld maar een keer uitgeven. Daarnaast heeft de keuze om de agro-logistieke weg aan te leggen direct gevolgen voor de toekomstige generaties, zij zitten vast aan de keuze van de ligging. Bovendien moeten we voorkomen dat we geen nieuwe problemen creëren.

Dan nu nog onze bezwaren tegen de gevolgde procedure.

De wethouder beriep zich bij het raadsoverleg van 14 dagen geleden op een besluit in de voormalige gemeente Eemsmond en een kredietaanvraag bij de voorjaarsnota van 2019. Tot onze spijt hebben we niets over een besluit in de voormalige gemeente Eemsmond kunnen vinden. Dat in de eerste plaats. Dan over de opmerking van de wethouder dat er in de voorjaarsnota van 2019 krediet voor deze weg is gevraagd. En nu komen we bij een heel principieel punt. We hebben ingestemd met een mutatie en dat beschouwen we zeker niet als een kredietaanvraag. Bovendien ging het om één van de vele mutaties en was het onderwerp ook nog tamelijk vaag benoemd, namelijk ‘Opheffen van NABO’s gecombineerd met oplossing verkeersknelpunten’. Wij noemen dat ‘verstopte’ besluitvorming.

Tot slot heeft de raad natuurlijk altijd de mogelijkheid terug te komen op een voorgenomen besluit. Zeker als het onderhoud van al die wegen en bruggen een groot probleem is geworden. We zijn benieuwd of de andere fracties dit ook als ‘verstopte’ besluitvorming ervaren.

  1. Erfgoedvisie

In het raadsoverleg van 29 september zijn wij duidelijk geweest over onze mening over de visie. Heel kort samengevat: onduidelijke richtingaanwijzers of keuzen en een te weinig geprofileerde rol van de gemeente. We begrijpen uit de reacties van de wethouder dat we deze visie eigenlijk moeten zien als een startnotitie. De vraag die dan voorligt is, wanneer de raad de ‘echte’, aangescherpte visie mag verwachten. Kan de wethouder toezeggen dat die versie in de raad van oktober 2022 op de agenda van de raad kan verschijnen?

Dan over de erfgoedcommissie. Onder normale omstandigheden zouden wij onmiddellijk instemmen met het voorstel van GB om tot de instelling van zo’n commissie te komen. In het kader van de omgevingswet is ons op dit ogenblik niet helemaal duidelijk hoe dit zich zou kunnen verhouden tot de verplichte adviescommissie (voor Rijksmonumenten). We hebben er geen baat bij om nu een erfgoedcommissie, waarvoor we ook nog geen duidelijke opdracht of taak voor hebben geformuleerd, op tuigen om die straks te moeten integreren in een adviescommissie met weer een heel andere samenstelling en taak.

  1. Vastgoedkader
  2. 2e ontsluitingsweg haven Lauwersoog

Vanwege de klimaatverandering moeten de dijken bestand zijn tegen de stijgende zeespiegel. Dijkversterking is zeer noodzakelijk en daar is geen ontkomen aan.

Gelukkig worden de dijken op Lauwersoog versterkt, bij deze grote klus waaraan meerdere partijen samenwerken ontstaan er koppelkansen zoals de aanleg van de 2e ontsluitingsweg. Dat klinkt goed, maar onze fractie van de PvdA beseft wel dat elke weg die aangelegd wordt financiële consequenties heeft, nu én in de toekomst.

Veiligheid bij calamiteiten wordt benoemd als belangrijk argument, evenals verkeersveiligheid, daarbij is de 2e ontsluitingsweg de wens van de NAM vanwege de komst van het waterstof tankstation.

Onze fractie mist bij het raadsvoorstel een goede onderbouwing van de argumenten. Er wordt o.a. gesproken over een onwenselijke huidige situatie door de Veiligheidsregio Groningen in de begeleidende brief van Haven Lauwersoog. Ook lezen we in diezelfde brief dat in een bijeenkomst van de Duurzame Havencoalitie Lauwersoog de ondernemers zijn bijgepraat over de aanleg van de 2e ontsluitingsweg. Goed dat de ondernemers op deze manier worden meegenomen, nog mooier zou het zijn geweest als onze raad daar ook bij aanwezig had kunnen zijn.

En dan over de Veiligheidsdiensten, we missen elke onderbouwing van de Veiligheidsregio Groningen en zien dat als een gemiste kans. Onze fractie hoort graag van het college, is er met de Veiligheidsregio gesproken? Zo ja, waarom zien we in dit voorstel daar niets over terug?

Én, onze fractie hoort graag van de wethouder wat de onderbouwing van de genoemde argumenten is.

  1. Visie sport en bewegen

Een visie op Sport en Bewegen moet volgens ons een beschrijving zijn hoe de gemeente, lees het College, de toekomst ziet op dit beleidsterrein. Er moet kracht van uitgaan en laten zien welke initiatieven de gemeente neemt op het brede terrein van sport en bewegen. Dit alles in samenwerking met de verenigingen en organisaties, die dag in dag uit veel tijd en energie steken in het zo optimaal mogelijk organiseren van het brede begrip sport op het Hogeland.

De thans voorliggende visie vinden wij te vrijblijvend, het ontwijkt in onze ogen de moeilijke vragen en beslissingen, die in de toekomst op het College en ons, als raad, zullen afkomen. Zoals het in standhouden van accommodaties, het opheffen of uitbreiden daarvan. De beantwoording van onze aanvullende vragen, die wij naar aanleiding van het raadsoverleg hebben gesteld, zijn daarvan volgens ons een bewijs. Veel wordt doorverwezen naar het uitvoeringsplan. Daardoor geeft het College heel veel gewicht aan het uitvoeringsplan en verschuilt zich op dit moment min of meer achter dit instrument. Mogen wij daaruit concluderen, dat we thans een startvisie op de visie Sport en Bewegen bespreken en dat de kaders, waaraan wij het sportbeleid van het College daadwerkelijk mogen toetsen worden verwoord in het uitvoeringsplan?

Onze fractie zou bijvoorbeeld voor de sportstimulering andere keuzes maken door meer in te zetten op gesprekken met het onderwijsveld om de kwaliteit van het bewegingsonderwijs op een hoger plan te brengen. De vakdocent bewegingsonderwijs zou wat ons betreft meer een maatschappelijk werker in trainingspak moeten zijn. U legt gezien de beantwoording van onze aanvullende vraag daaromtrent een ander accent.

Wat betreft het raadsvoorstel zouden wij nog onze dank willen uitspreken voor het feit, dat het College op het punt van de evaluatie deze in lijn heeft gebracht met wat daarover in de visie is geschreven. Wel hebben wij nog wel een vraag over een ogenschijnlijk verloren passage in het raadsvoorstel. Onder het kopje evaluatie staat namelijk: “jaarlijks delen we de resultaten met de raad” of had dit zinnetje gedeletet moeten worden?

Bij sport en bewegen hoort juichen en blij zijn over de inspanningen, die je hebt geleverd om je lichaam individueel of in teamverband in goede conditie te brengen of te houden. De fractie van de PvdA staat op dit moment zeker nog niet te juichen. Ons eindoordeel zullen wij in tweede termijn met het College en de raad delen.

  1. Begroting ARCG
  2. Jaarrekening Lauwers&Eems
  3. Wijziging APV
  4. Sluiting

 

Mädi Cleerdin

Mädi Cleerdin

Mag ik me even voorstellen….. Ik ben Mädi Cleerdin en woon op het mooie Zuurdijk. Samen met mijn man een honden geniet ik dagelijks van het prachtige Groninger landschap. Wat een weelde om hier te mogen wonen. En dan ook nog eens met allemaal bijzondere en krachtige mensen om je heen. Dat geeft mij inspiratie.

Meer over Mädi Cleerdin