Roel Kuiper uit Bedum

Waar kom je vandaan?

Ik kom uit Sneek, daar ben ik geboren, maar ik heb door het hele land gewoond: in Berkel en Rodenrijs, Purmerend, Heerenveen, Grouw en Leek. Mijn vader is een echte Fries en mijn moeder een Tukker. Ik heb gestudeerd in Groningen en ben uiteindelijk met mijn gezin in Bedum terecht gekomen.

Waar wil je naar toe?

Ik heb niet een speciale richting of zo. Ik hoop dat we wat Het Hogeland betreft een sociale samenleving kunnen bestendigen met z’n allen, en ik denk dat de PvdA daar een belangrijke rol in kan spelen. Zelf ben ik momenteel druk bezig met tiny houses, een onderwerp dat ik in de gemeentepolitiek van Bedum heb geïntroduceerd, maar dat ook mijn persoonlijke interesse heeft; ik ben van plan om zelf in een tiny house te gaan wonen.

Waar mag ik je ’s nachts voor wakker maken?

Lekker eten, ik ben nogal een Bourgondiër.

Heb je nog tijd voor hobby’s?

Ik sport veel. Ik doe aan krachttraining en ik fiets. Dat laatste is tegenwoordig ook een noodzaak; ik heb twee jaar geleden mijn auto de deur uitgedaan.

Is er leven na de dood?

Nee. Hierna is er niks. Uiteindelijk blijft er niets dan sterrenstof van ons over.

Groen of links?

Wat het beste bij mij past? Lastig. Maar als ik per se moet kiezen: links

Waarom zouden Hogelandsters op jou moeten stemmen?

Ik ben echt iemand met een links hart. Ik wil opkomen voor de zwakkeren in de samenleving. Een beter milieu. Dat zijn zaken waar ik mij hard voor wil maken.

Hoeveel zetels gaan we halen?

Ik denk vijf, ik hoop zes en ik vrees vier.

Verder nog wat?

Wat ik heel belangrijk vind, is verbinding, zeker in deze tijd waarin polarisatie hoogtij viert. De belangrijkste oorzaak van die polarisatie is, denk ik, globalisering; mensen vinden dat spannend, ze zijn bang voor het verlies van hun identiteit, die voor een belangrijk deel samenvalt met hun nationaliteit. De PvdA heeft die nationalistische sentimenten min of meer genegeerd, vooral omdat ze historisch gezien een negatieve lading hebben. Maar ik denk dat het juist noodzakelijk is om over dit onderwerp een links geluid te laten horen. Trots zijn op je Nederlanderschap zonder anderen uit te sluiten. Gastvrijheid als verbindende factor. Zoiets. Je kunt dat verhaal prima tegenover het xenofobe gebral van Geert Wilders en consorten plaatsen.