Door Janny Klei op 8 juni 2021

Nieuws uit de fractie – April 2021

Op deze 1e mei, de dag van de arbeid, kijk ik terug op de maand april. Er zijn ‘grote’ onderwerpen behandeld deze maand. Veel discussie, strijd, soms zelfs op de persoon gespeeld. Dat laatste hoort naar ons idee niet thuis in de politiek, hoe groot de emotie ook is. Uiteindelijk zijn er keuzes gemaakt, besluiten genomen. Ik kan jullie verzekeren, dat was lang niet altijd gemakkelijk! We krijgen veel reacties en vragen over de keuzes die wij gemaakt hebben. In deze nieuwsbrieven proberen we ons standpunt altijd duidelijk te verwoorden, maar heb je nog vragen? Mail of bel gerust.

We staan samen voor een grote opgave, de Omgevingsvisie moet volgend jaar worden vastgesteld. Deze visie gaat over ons aller ruimte. In de breedste zin van het woord. Jan Willem heeft een motie vreemd aan de orde van de dag opgesteld.

Kort samengevat:

  • één raadsvergadering verdeeld over 2 dagen, 4 raadsoverleggen (2 x 2), 3 fractievergaderingen
  • informatiebijeenkomsten raad (en bij sommige ook inwoners) over Recreatie en Toerisme, het Groenbeleidsplan en de Woningcorporaties
  • bijeenkomst met externe deskundige inzake risico’s garanstelling Wereld Erfgoed Centrum
  • motie vreemd aan de orde van de dag

Schriftelijke vragen:

Deze maand hebben we geen schriftelijke vragen gesteld.

Naar aanleiding van de vragen die nog open stonden:

Jeugd

Janny heeft vragen gesteld over de zorg om jeugd in onze gemeente. Het is algemeen bekend dat de jeugd zwaar getroffen wordt door de lockdown. We maken ons ernstig zorgen over het welbevinden, ontwikkeling en ontwikkelkansen van jongeren in deze tijd. Uit de beantwoording blijkt dat met name in de eerste maanden van 2021 een sterke stijging van het aantal crisissen is. Gelukkig is het gelukt om de voor alle meldingen crisishulp in te zetten. Er wordt vinger aan de pols gehouden. Er is overleg met scholen, vroegsignalering speelt een belangrijke rol

We vragen ook regelmatig achter de schermen aandacht voor zaken die we niet politiek willen maken maar wel van groot belang vinden. Op deze wijze blijven we druk uitvoeren op voor de inwoners belangrijke zaken.

Digitale raadsvergadering 14 en 15 april:

In het vragenuur heeft Mädi weer vragen gesteld over milieucontroles bij Maatschap Vermue. De wethouder heeft de vragen inhoudelijk beantwoord.

Er staan grote, politiek gevoelige onderwerpen op de agenda. De vergadering heeft voor het eerst 2 lange avonden geduurd. Hieraan voorafgaand zijn er ook 2 avonden Raadsoverleg over deze onderwerpen geweest. We hebben veelvuldig van gedachte kunnen wisselen dus.

MFA Bedum

De raad wordt voorgesteld het College opdracht te geven samen met SV Bedum te onderzoeken hoe een nieuwe accommodatie gerealiseerd kan worden

We hebben in de fractie heel veel overlegd over dit agendapunt. Alle partijen gehoord hebbende moet er uiteindelijk een besluit genomen worden. Jaap heeft een zeer betrokken woordvoering gedaan, ik verwijs voor de inhoud hiervan heel graag naar onze website. De fractie is uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat er gekozen moet worden voor een nieuwe kans voor de SV Bedum. Een nieuw overleg met open vizier op een duurzame en toekomstbestendige accommodatie. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is de onwerkbare situatie die ontstaan is tussen álle partijen die samen de MFA Bedum tot een succes moesten maken. Op initiatief van Jaap is er een amendement ontwikkeld én aangenomen waarin een aantal belangrijke randvoorwaarden zijn gesteld voor het vervolgtraject. Ook dit amendement is terug te vinden op de website.

We zijn ons zeer bewust van de impact die het besluit heeft op inwoners, deelnemers, sporters. Toch hebben wij de overtuiging dat deze weg de meest toekomstbestendige is.

Garantstelling Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC-W)

De raad wordt gevraagd wensen en bedenkingen ten aanzien van het voorgenomen collegebesluit aan te geven.

Ook dit punt is een politiek zeer gevoelig punt. Temeer omdat na het afwijzen van de financien voor de MFA er weer gevraagd wordt om geld. Maar nu in de vorm van een garantstelling. Onze fractie heeft met als woordvoerder Mädi een aantal kritische vragen gesteld over de risico’s voor de gemeente. Ook heeft Mädi het college verzocht de adviezen en aanbevelingen van het onderzoeksbureau dat de risico’s in kaart heeft gebracht voor de gemeente 1 op 1 over te nemen. Dat is toegezegd.

Onze fractie heeft positief gereageerd op het collegebesluit en is bijzonder blij met de ontwikkeling het Wereld Erfgoedcentrum Waddenzee zoals dat ontwikkeld wordt.

Verkeer en parkeren Lauwersoog

De raad wordt gevraagd een krediet van €1.800.000 beschikbaar te stellen voor de aanleg van parkeerterreinen.

Als je ja zegt tegen de ontwikkeling van het WEC-W zal er ook ruimte moeten komen voor de verwachte toeristen. Mädi heeft er namens de fractie voor gepleit dat de inwoners van Lauwersoog geen hinder mogen ondervinden van de ontwikkelingen. Dat verkeersoverlast moet worden beperkt. Ook hebben we verzocht na te denken over optimalisatie van de verkeersstromen door inzet van het OV. We zijn blij dat de parkeerplaatsen aan de buitenkant van de dijk, op het terrein van Rijkswaterstaat en de provincie worden gerealiseerd.

Koersdocument Transformatie Sociaal Domein

De raad wordt gevraagd de kaders van het koersdocument vast te stellen

Mädi heeft de woordvoering op dit onderwerp (ivm ziekte) overgenomen van Janny. We hebben gepleit voor demedicalisering van de maatschappij, dat we niet altijd moeten proberen iedereen binnen de ontwikkelde norm te laten bewegen. Maar er ook voor te zorgen dat áls er hulp nodig is deze hulp aanwezig is. In kwaliteit én beschikbaarheid.

Ook hebben we gepleit voor verdergaande ontschotting van de zorg. Méér overleg, meer interactie, vooral ook meer regie. We moeten toe naar maatwerk waarin de oplossing van de problemen het doel zijn. Niet de inzet van specialismen.

Motie vreemd aan de orde van de dag: Omgevingsvisie en burgerberaad

Jan Willem heeft het initiatief voor de motie genomen. We roepen in de motie op de omgevingsvisie in de vorm van een burgerberaad met een gelote groep inwoners samen uit te gaan werken. Dit burgerberaad wordt in onze visie door een onafhankelijke partij georganiseerd. Zonder kennis geen goede afweging, dus via expertsessies zullen de deelnemers geïnformeerd worden.

De motie stond op de agenda aan het eind van de tweede dag van de raadsvergadering. Iedereen was gaar, er ‘klaar mee’ en het moment was niet juist. Als we hadden gewild was de motie aangenomen. Maar we hebben besloten dat dit onderwerp te belangrijk is om zo maar even er door te drukken. De komende vergadering, 12 mei, staat de motie weer op de agenda.

Oproep

We laten ons graag informeren, zeker bij grote, complexe onderwerpen. We zijn immers maar een leken-kabinet! Ook meepraten over bepaalde onderwerpen? Laat het weten via de mail.

Janny Klei

Janny Klei

Janny Klei

Ik ben Janny Klei, geboren en opgegroeid in Drachten. Mijn ouders hebben hun roots in Noord Groningen, maar zijn in de jaren ’60 verhuisd naar Drachten. Philips startte daar een productiefabriek waar mijn vader als instrumentenmaker aan het werk ging. Na een prima jeugd in Drachten ben ik Maatschappelijk Werk gaan studeren in Groningen. Dit

Meer over Janny Klei